Historie


12794592_787687714696442_4895349724363714493_nOprichting

Na het ter zielen gaan van de horecasportvereniging  “Zwart Wit” kwam al snel de behoefte boven vanuit de Horeca om een nieuwe sportvereniging in Leeuwarden op te richten. Het idee werd geboren in de Klanderij waar onder Henk de Haan en Piet Hirsch werkzaam waren. Zij wisten Henk Harz warm te praten, die op zijn beurt de gebroeders Anne en Harry Zijlstra uit de Wynkup meekreeg. In die bar werd op 18 maart 1966 de horecasportvereniging Lions ‘66 officieel opgericht.

 

Horeca

Doelstelling was om mensen die werkzaam waren in de horeca enige sportieve ontspanning te verschaffen. De initiatiefnemers waren zich er van bewust dat zich maar weinig mensen in de horecasector met sport bezig hielden. Een vrij begrijpelijke zaak. De tijd voor trainen en voetballen valt doorgaans samen met die waarin de kok, de kelner en de barman hun brood doorgaans verdienen. Aanvankelijk lag het ook in de bedoeling om met boksen, volleybal en basketbal te starten. Deze sporten kwamen echter niet van de grond, zodat het bij voetbal is gebleven.

Vier weken na de oprichting van Lions ’66 kon al starten met de zo’n veertigtal voetballers en een kleine honderd donateurs. Trainer werd Kees Dijkstra, die de horecamensen op maandag op het oude FVC veld aan de Borniastraat vele pondjes liet afvallen. De eerste tijd werd er alleen “wild” voetbal gespeeld, maar al snel ontstond toch de wens om aan een echte competitie mee te doen. Dus werd een verzoek gericht tot de FVB om toegelaten te worden tot de Zaterdag competitie.

 

FVB

Het bestuur van de FVB weigerde dit echter, men meende dat Lions thuis hoorde in de bedrijfsvoetbalcompetitie. Maar die competitie werd echter altijd gespeeld in de drukste periode van de horeca : de zomer. Dus zette men door en uiteindelijk kreeg Lions zijn zin. De club werd in 1968 toegelaten tot de rijen van de FVB clubs. Lions werd ingedeeld in de 3e klasse FVB en na een jaartje acclimatiseren, was het in het seizoen 1969/1970 al raak, in de 3e klasse E FVB werd het kampioenschap al gehaald en de Lions promoveerden naar de 2e klasse FVB.

 

Promoties en verhuizing

Na dat eerste succes waren de Leeuwen niet meer te temmen en er volgde meteen weer een kampioenschap in de 2e klasse en er werd gepromoveerd naar de 1e klasse FVB.

De Lions had in die tijd domicilie op het Bisschopsrak, waar men de beschikking had over twee velden. In de zomer werd daar echter de Leeuwarder bedrijfscompetitie gespeeld. Hierdoor hadden de velden zoveel te leiden, dat het terrein tijdens de FVB competitie vaak moest worden afgekeurd.

Daar kwam een eind aan toen het Bisschopsrak verruild werd voor het terrein aan de Marnixstraat. Inmiddels was het oorspronkelijke karakter van de club zo veranderd, dat men nog nauwelijks kon spreken van een horeca vereniging. In wezen was Lions’66 niet meer te onderscheiden van andere amateurverenigingen. Waar men zich wel in onderscheidde was het aantal kampioenschappen en degradaties, die elkaar tussen 1971 en 1975 afwisselden.

Maar toen kwam het jubileumjaar 1976, waarin zich 3 hoogtepunten afspeelden. Het tienjarig bestaan werd op een ‘horeca mensen waardige’- wijze gevierd ; de vereniging kreeg een eigen clubhuis “De treffer” en het kampioenschap van de eerste naar de 4e klasse KNVB kon worden gevierd.

 

Kampioenschap van Friesland

Voordat SC Lions ’66 aan het KNVB avontuur kon beginnen, moest eerst tegen de Zeerobben uit Harlingen gestreden worden om het kampioenschap van Friesland voor zaterdag clubs.

Na de eerste wedstrijd leek het echter al een verloren zaak door een nederlaag van 3-0. De return werd echter met 3-0 gewonnen dankzij een doelpunt van Auke Rinsma in de laatste seconden van de wedstrijd. Helaas leverde de beslissingswedstrijd in Franeker een 1-0 winst op voor Zeerobben en daarmee ging het kampioenschap naar ‘de oude zeunen’.

Het eerste jaar in de 4e klasse KNVB was zeer lange tijd ook meteen het laatste en in 1980 daalde men zelfs verder af, naar de 2e klasse FVB . Dit ondanks het feit dat de club inmiddels Goiko Kuzmanovic, voordien een opvallende speler van Cambuur, als trainer had weten te strikken. Hij kon het ebbende tij echter niet keren. Zelfs niet als speler/trainer in het seizoen 1979/1980, toen de duikeling naar de 2e klasse werd gemaakt.

 

Promoties en degradaties

De club promoveerde het jaar daarop haast volgens traditie wel weer terug naar de 1e klasse, maar een seizoen later was men toch weer terug in de 2e klasse. Om daar ditmaal een reeks van jaren te blijven. In het seizoen 1990 /1991 werd eindelijk dankzij een tweede plaats in de eindrangschikking weer promotie naar de 1e klasse FVB afgedwongen. Opnieuw was degradatie meteen daarop weer een feit.

Seizoen 2001/2002 greep de club nipt naast promotie tegen het altijd lastige Tollebeek. In de uitwedstrijd werd met 2-1 verloren en thuis werd het in de laatste minuut 2-2.  Zo promoveerde Tollebeek en stond SC Lions ’66 helaas met lege handen. Het seizoen hierna (2002/2003) kwam daar verandering in en promoveerde de club naar de 6e klasse. Tijdens het nacompetitie treffen met Be Quick GR bleek SC Lions ’66 in een tweeluik de sterkste. In Groningen werd het 1-0 door Jacinto de Bruin en thuis werd vrij gemakkelijk gewonnen (2-1) en word er gepromoveerd naar de 6e klasse.

Na de promotie in 2003 speelde SC Lions’66 2 seizoenen in de 5e klasse, alvorens na het seizoen 2006/2007 weer werd afgedaald naar de 6e klasse. Na het opheffen van de 6e klasse Noord ‘promoveerde’  de club ondanks een 8e plaats en speelde het vanaf seizoen 2011/2012  in de 5e klasse. Dit seizoen behaalde het elftal de 12e plaats en het jaar erna werd beslag gelegd op de 10e plaats.

 

Vernieuwing

In het seizoen 2012/2013 legde het deels vernieuwde en verjongde 1e elftal beslag op de 2e plaats en werd op een haar na promotie naar de 4e klasse gemist. Ondanks deze hoge eindklassering dwong Lions ’66 vreemd genoeg geen nacompetitie af. Na afloop van dit seizoen werd afscheid genomen van de laatste overgebleven oudgedienden, en namen jonge talentvolle spelers de vrijgekomen plaatsen in de selectie in. Waarmee er in het seizoen 2013/2014 zou worden gestart met een totaal vernieuwde selectie ten opzichte van 2 jaar daarvoor.

Met deze jonge groep wilde de club toekomstgericht denken en ‘zaaien’ om  tijdens het seizoen 2014/2015 te kunnen ‘oogsten’ middels een promotie. Aldus geschiedde. Na een uiterst leerzaam seizoen 2013/2014, waarin de veelal 1e jaars senioren de klappen van de zweep in het senioren voetbal leerden kennen, werd beslag gelegd op een 5e plaats.

 

3 promoties in 1 seizoen

Het seizoen 2014/2015 bleef de selectie in tact en met een aantal versterkingen werd het kampioenschap binnen gesleept. Vanaf de 1e tot en met de laatste speeldag heeft SC Lions ’66 1 bovenaan gestaan, waardoor van een terecht kampioenschap kon worden gesproken. Vermeldenswaardig is ook het feit dat het 2e en 5e elftal het seizoen 2014/2015 promotie wisten binnen te slepen. Het 5e elftal sleepte het kampioenschap binnen, en het 2e elftal promoveerde door als 3e te eindigen in de reserve 4e klasse.

Vanaf het seizoen 2015/2016 treedt SC Lions ’66 1 voor de 2e maal in de club historie en voor het eerst sinds 1977 uit in de 4e klasse. SC Lions ’66 2 komt voor het eerst in de club historie uit in de A-categorie van de reserve klasses en speelt dit seizoen in de reserve 3e klasse.

Comments are closed.


Hit Counter provided by Business Card Holders